تخریب آرام «خانه آرام»


خانه تاریخی آرام در بافت قدیم بوشهر چندی پیش تخریب شد. تخریب این خانه تاریخی با مجوزهای اداره کل میراث فرهنگی استان بوشهر و شهرداری این شهر انجام گرفت، این در حالی است که تنها مدتی قبل میراث فرهنگی برای مرمت همین خانه مبلغ 85میلیون تومان هزینه کرده بود.


خانه آرام واقع در ورودی محله کوتی بافت قدیم بوشهر یکی از چندین ساختمان ارزشمند و سالم بافت تاریخی بوشهر بود، با این حال نه ارزش های تاریخی و نه هزینه هایی که برای مرمتش صرف شد مانع از نابودی اش نشد. تخریب خانه آرام در میان اعتراض های دوستداران تاریخ بوشهر و همسایه ها به وسیله یک دستگاه بولدوزر انجام شد و نخاله های باقیمانده از آن را بر کامیون هایی بار کرده و به بیرون شهر منتقل کردند.

در صبح روزی که این خانه تاریخی تخریب شد، جمعی از اهالی محل به شورای شهر مراجعه و اعلام کردند ساختمان آرام که خانه پدری احمد آرام نویسنده برجسته بوشهری است توسط عده ای در حال تخریب است. کارشناس شورا بلافاصله به محل رفت و از تخریبگران تقاضای رویت مجوز های لازم را کرد، با این حال به دلیل فقدان هرگونه مجوز تخریب ساختمان در محل، به صورت شفاهی تقاضای توقف عملیات و ارایه مدارک به شورای شهر را داد. با این حال پس از بررسی موضوع مشخص شد مجوز تخریب توسط شهرداری منطقه یک بوشهر صادر شده است و سازمان میراث فرهنگی بوشهر نیز این ساختمان را فاقد ارزش معماری و تاریخی خوانده بود. به همین دلیل نیز با تخریب آن موافقت شد.

این اتفاق عجیب در حالی رخ داد که چندی پیش سازمان میراث فرهنگی بوشهر با تخصیص و پرداخت اعتباری بالغ بر 850میلیون ریال اقدام به مرمت ساختمان خانه آرام کرده بود. با این حال معلوم نیست که اگر این خانه تاریخی فاقد ارزش های تاریخی بود چرا این مبلغ صرف مرمت آن شد و اگر واجد ارزش و هزینه برای مرمت بود چرا دستور تخریب آن صادر شد.

ساختمان خانه آرام به دو طبقه و با مشخصات بارز و ویژه معماری بافت تاریخی بوشهر بود. این بنا از لحاظ سازه ای در سلامت و پایداری خوبی قرار داشت و درست در ورودی محله کوتی و در مجاورت دریا قرار گرفته بود.

تا لحظات آخر تخریب تمام و کمال این خانه تاریخی گروهی از مردم و اعضای نهادهای مدنی و سازمان های مردم نهاد با پیگیری از نهادهای مرتبط تلاش می کردند از این اقدام پیشگیری کنند.

در یکی از همین اقدامات اردشیر محمدی باغملایی عضو شورای اسلامی شهر و رییس پیشین سازمان میراث فرهنگی بوشهر را به محل برده تا شاید او چاره ای بیندیشد. این عضو شورای شهر با ابراز تاسف از وقوع چنین اتفاقی، با شهردار بوشهر تماس گرفت و خواستار توقف عملیات تخریب شد و در صورت امکان لغو مجوز صادره را کرد. شهردار نیز قول بررسی و کمک های لازم را کرد. اما پس از بررسی های لازم مشخص شد همه مجوزهای تخریب پس از سیر مراحل قانونی از سازمان میراث فرهنگی و شهرداری بوشهر صادر شده و پروانه کار نوسازی و احداث بنای جدید در محل ساختمان آرام نیز صادر شده است.

این اتفاق عجیب در حالی رخ داد که چندی پیش سازمان میراث فرهنگی بوشهر با تخصیص و پرداخت اعتباری بالغ بر 850میلیون ریال اقدام به مرمت ساختمان خانه آرام کرده بود. با این حال معلوم نیست که اگر این خانه تاریخی فاقد ارزش های تاریخی بود چرا این مبلغ صرف مرمت آن شد و اگر واجد ارزش و هزینه برای مرمت بود چرا دستور تخریب آن صادر شد

در نهایت هفته پیش در روز پنجشنبه با استفاده از تعطیلی ادارات دولتی، تخریبگران آخرین قسمت های باقیمانده از این بنای تاریخی را تخریب کرده و کار را تمام کردند. پس از تمام شدن ماجرا «سعید راستی» شهردار جدید بوشهر، خبر از تشکیل شورای بافت قدیم بوشهر و تلاش برای جلوگیری از ادامه تخریب ها در بافت قدیم بوشهر داد.سعید راستی اعلام کرد سنگ های دیوار بافت قدیم بوشهر را مانند پاره های تن خود می داند و از این به بعد سلامت خود و بافت را یکی پنداشته و از آن پاسداری خواهد کرد. این تصمیم و صحبت شهردار اما در شرایطی بیان شد که به گفته دوستداران بافت تاریخی بوشهر دیگر چیزی از این بافت باقی نمانده است. تخریب خانه آرام در بافت تاریخی بوشهر آخرین اقدام برای تخریب کامل بافت تاریخی بوشهر بود.

موج جدید تخریب خانه های این بافت از فروردین ماه سال جاری آغاز شد. از آن زمان تاکنون به گفته برخی فعالان میراث فرهنگی در حدود 250 خانه در این محل تخریب شد، اگرچه همه این خانه ها دارای ارزش های تاریخی نبود اما وجود همه این خانه ها به بافت قدیم شهر بوشهر هویت تاریخی می داد.

بخش هنری تبیان


منبع:

روزنامه شرق


سايت موسسه فرهنگی تبیان > بخش هنری