نبود فرهنگ تخصصی لغات، آسیب متون ترجمه‌ای است

  نبود فرهنگ تخصصی لغات، آسیب متون ترجمه‌ای است

حسین قجاوند، مولف کتاب‌های تخصصی در حوزه صنعت نفت گفت: برخي از كتاب‌هاي ترجمه شده كه مورد مطالعه قرار داده‌ام بسيار خوب بوده ولي بعضي مناسب نبوده‌اند که احتمالا دليل اين امر نبود فرهنگ لغات و اصطلاحات مناسب در حوزه‌های تخصصي ‌است.

قجاوند، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)،درباره پژوهش‌های اخیر پژوهشگران کشور در زمینه صنعت نفت و تالیف کتاب دراین‌باره گفت: در ايران بيش از يك دهه است كه پژوهش درباره ازدياد برداشت ميكروبي نفت در دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي در حال انجام است و مقالاتي نيز در مجلات مختلف علمي در زمينه‌هاي مرتبط با اين موضوع توسط محققان منتشر شده است.

وی، با اشاره به نبود کتابی درباره ازدیاد برداشت میکروبی نفت در کشور افزود: كتابی که توسط من و سایر همکارانم به رشته تحریر درآمد اولين مجموعه‌اي است که در کشور دراین‌باره به چاپ رسیده است كه حاصل تجربيات نويسندگان آن در طول سال‌ها پژوهش در پژوهشكده ازدياد برداشت نفت بوده است.

این کارشناس صنعت نفت ادامه داد: . مخاطبان اصلی این کتاب دانشجويان و دانش‌پژوهان رشته‌هاي مهندسي نفت، مهندسي شيمي، بيوتكنولوژي و ميكروبيولوژي است، ولي به هر حال رشته‌هاي ديگر دانشگاهي نيز مانند محيط زيست و ديگر موارد نيز مي‌توانند بصورت موردي هدف‌هاي خود را در اين مجموعه دنبال کنند. هدف از تهيه و تنظیم این کتاب در ابتدا آشنایی دانشجویان، محققان و كارشناسان صنايع وابسته به نفت با مفاهيم مخازن نفت، اجزا تشكيل دهنده يك مخزن نفت، پارامترهاي مهم آن و همچنين سيالات نفتي و طبقه‌بندي آن‌ها است.

قجاوند درباره الزام مطالعه و پژوهش در این رشته در کشور و مقایسه آن با دیگر کشور‌ها گفت: به دليل ارتباط مستقيم توسعه اقتصاد در كشورهاي مختلف با تامين انرژي، تحقيق بر روي استفاده از ميكروارگانيسم‌ها در جهت توليد انرژي به شكل‌هاي مختلف (استفاده از آن‌ها برای توليد سوخت‌هاي زيستي و همچنين ازدياد برداشت ميكروبي نفت) بسيار بيشتر از ايران است. در كشور ما مبحث ازدياد برداشت ميكروبي نفت هنوز در سطح آزمايشگاهی مطرح است ولي در بعضي از كشورها ميكروارگانيسم‌ها در مقياس بزرگ در مخازن نفت نيز مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

وی در توضیح بیشتر مطالعه در بخش صنعت نفت و ارایه تحقیقات و تالیفات درباره برداشت میکروبی نفت در ایران بیان کرد: نفت يك منبع انرژي بسيار ضروري است كه باعث صنعتي شدن و تداوم رشد اقتصادي در جهان مي‌‌شود. در كشور ما نيز با توجه به وابستگي شديدي كه اقتصاد ايران در حال حاضر به نفت دارد ميزان ذخایر زيرزميني نفت و توان توليد آنها تاثير زيادي مي‌تواند بر رشد اقتصادي ايران بگذارد و هرگونه اختلال در ميزان برداشت از ذخایر زيرزميني نفت نه تنها منجر به بروز مشكلات جدي بر اقتصاد ما می‌شود بلكه موقعيت كشور ما را بين كشورهاي صادر كننده نفت و همچنين در چانه‌زني‌ها و مناسبات بين‌المللي ديگر دچار مشكل مي‌کند.

قجاوند، به عنوان یکی از مولفان کتاب «ازدیاد برداشت میکروبی از نفت» درباره زمینه مطالعاتی این کتاب گفت: ميكروارگانيسم‌ها داراي مزيت‌هاي بالقوه‌اي هستند كه محققان علوم میکروبی و رشته‌های وابسته به آنها واقف هستند. كاربرد ميكروارگانيسم‌ها در توليد اغلب داروها، محصولات غذايي، كاربردهاي زيست‌محيطي، صنعت و معدن نمونه‌هایی از این دستند.

محصولات حاصل از فعاليت ميكروارگانيسم‌ها از چنان اهميتی برخوردارند كه جان هزاران انسان به آن‌ها وابسته است. در اين‌باره مي‌توان به توليد پني‌سيلين در طي جنگ جهاني اول اشاره كرد كه در طي جنگ جان هزاران نفر را از چنگال مرگ نجات داد.

وی ادامه داد: در زمينه انرژي نيز در بعضي كشورها از محصولات ميكروبي نظير اتانل به عنوان سوخت جايگزين بنزين استفاده مي‌كنند و به نظر مي‌رسد كه اين نوع مواد در آينده براي جبران كمبود انرژي مورد توجه زيادي قرار خواهند گرفت. در کل مباحث كتاب «ازدياد برداشت ميكروبي نفت» به استفاده از فعاليت‌هاي ميكروبي بطور ويژه باكتري‌ها در كمك به استخراج انرژي نهفته در زمين و نفت خام معطوف است.

.


خبرگزاری کتاب – پربيننده ترين عناوين دانش و فناوری