نخستین سالگرد پدر علم تغذیه ایران و تولد نخستین فاتح قطب جنوب

  نخستین سالگرد پدر علم تغذیه ایران و تولد نخستین فاتح قطب جنوب

امروز پنجشنبه 17 مهر، نخستین سالروز درگذشت پروفسور حبیب‌الله هدایت، پدر علم تغذیه ایران است که آثاری چون «تغذیه و بیماری‌ها» و «چاقی – لاغری» از وی به یادگار مانده است. روالد آموندسن، نخستین فاتح قطب جنوب و نویسنده کتاب «سفر ما به قطب» نیز در این روز پا به عرصه گیتی گذاشت.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- حبیب‌الله هدایت، در سال 1299 شمسی در شهرضا (قمشه) اصفهان زاده شد. وی فرزند حاج علی (معروف به حاج ناظم) بود. دوره ابتدایی را در شهرضا گذراند و دوره دبیرستان را در اصفهان به پایان برد. هدایت، تحصیلات خود را در دانشکده پزشکی تهران ادامه داد و سال 1327 عازم فرانسه شد و ضمن گذراندن دوره تخصصی زنان و زایمان، دوره‌های تخصصی بهداشت صنعتی و طب کار را نیز با موفقیت طی کرد. وی در رشته‌های دکترای پزشکی در شاخه‌های تخصص زنان و همچنین بهداشت عمومی و صنعتی در فرانسه و علوم تغذیه در انگلستان تحصیل کرد.

هدایت در سال 1331، پس از بازگشت به ایران، انستيتو تحقيقات تغذيه‌ای و صنايع غذايی کشور، انجمن دیابت ایران و انستیتو بهداشت کار را تاسیس کرد. کارهای برجسته وی درعلوم تغذیه، در طول 50 سال گذشته، مورد توجه جامعه دانشگاهی، صنعتی و سازمان‌های دولتی ایران و نهادهای بین‌المللی حوزه تغذیه به رسمیت شناخته شده است. 

تدریس در دانشگاه، پایه‌گذاری مجله تغذیه، تاسيس نخستين دانشكده صنايع غذايی در ايران و حضور در بیش از 100 کنفرانس ملی و بین‌المللی نیز در ویترین افتخارات علمی پدر علم تغذیه ایران به چشم می‌خورد.

مهمترین دستاورد علمی وی، نظارت بر ارزیابی چگونگی تغذیه و نیازهای تغذیه‌ای مردم ایران است. این ارزیابی در 30 بخش شهری، روستایی، قبیله‌ای و صنعتی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این تحقیقات به فائو گزارش شد و اکنون نتایج تحقیقاتی که در جهان سوم درباره تغذیه انجام شده به عنوان یک مرجع در کشورهای در حال توسعه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جشنواره صنایع غذایی دکتر هدایت نیز هرساله به افتخار وی، به همت انجمن علوم و صنایع غذایی ایران برگزار می‌شود.

کتاب‌های «اجزای موادغذایی»، «احتیاجات تغذیه‌ای»، «چاقی و لاغری»، «تغذیه و بیماری‌ها»، «دیابت» و «مجموعه مقالات در زمینه بیوتکنولوژی» و همچنین 30 جزوه درسی و بیش از 50 مقاله علمی و تحقیقاتی به زبان‌های فارسی، انگلیسی و فرانسه منتشر شده در کنفرانس‌ها و مجلات معتبر جهان، از حبیب‌الله هدایت برجای مانده است.

نخستین فاتح قطب جنوب در این روز متولد شد
امروز پنجشنبه 9 اکتبر، سالروز تولد «روالد آموندسن» نخستین فاتح قطب جنوب است. از وی آثاری چون
«معبر شمال‏غرب»، «سفر ما به قطب» و «اولين مسافرت به دريای قطبی» برجای مانده است. 

روالد انگلبرت گراونینگ آموندسن، کاشف نروژی، نهم اكتبر 1872 میلادی، در شهر بورک نروژ به دنيا آمد. وی پس از پایان تحصيلات متوسطه، در رشته پزشكی مشغول به تحصيل شد كه خبر از اعزام يک هيات علمی-‌اكتشافی به ناحيه قطب جنوب را شنيد. به دلیل شوق فراوان به اين امر، تحصيل را رها كرد و عزم سفر به قطب جنوب کرد.

آموندسن در ابتدا در سال 1903 میلادی، در امتداد ساحل شمالی آمريكا، از اقيانوس اطلس به اقيانوس كبير رفت و در سال 1904 میلادی به تعيين محل قطب شمال توفيق پیدا کرد. وی در سال 1910 میلادی، عازم قطب شمال بود كه مطلع شد «رابرت پيری» مكتشف آمريكايى، به سمت شمال در حركت است. لذا به سوی قطب جنوب رفت و چهاردهم دسامبر 1911 میلادی، يک ماه زودتر از گروه ديگری كه عازم جنوب بود، موفق به فتح قطب شد.

روالد آموندسن، سرانجام در نهم نوامبر 1928 میلادی، در سن 56 سالگی، در حالی‌كه به اقيانوس منجمد شمالی سفر كرده بود، بر اثر شدت سرما درگذشت.


خبرگزاری کتاب – پربيننده ترين عناوين دانش و فناوری